Fakta om fetter.

2009-03-31, 14:21:13 / KATEGORI: Matlagning



Läsvärt. Verkligen!
Hoppas ni tar er tid att läsa.

Vad är fett?
Fett är ett viktigt näringsämne och en energikälla som vi får i oss via maten. Fett ingår i cellernas väggar, de så kallade cellmembranen, och behövs för att bygga upp och reparera cellerna. Fett är även nödvändigt för att kroppen ska kunna tillgodogöra de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Dessutom behöver vi fett för att få i oss de essentiella fettsyrorna Omega-3 och Omega-6, fettsyror som kroppen inte kan tillverka själv. Som om det inte vore nog med detta så skyddar fettet såväl våra inre organ som vår utsida, som skydd om vi exempelvis ramlar eller fryser.

Skillnaden på olika fetter

Fettet i vår mat brukar delas in i tre huvudgrupper: triglycerider, fosfolipider och steroler. Av dessa är det triglyceriderna som utgör den största gruppen.
Triglycerider är en blandning av olika mättade, enkelomättade och fleromättade fettsyror. Enkelomättade plus fleromättade brukar man lägga ihop och de kallas då för omättade fettsyror.


Omättat fett
Omättat fett finns det mycket av i exempelvis: flytande margarin, olivolja, rapsolja, solrosolja, fet fisk, avokado, skaldjur, oliver, kyckling samt i nötter och frön såsom cashewnötter, hasselnötter, linfrön och jordnötter. Det omättade fettet är, till en viss gräns givetvis, det nyttiga fettet och hjälper bland annat till att sänka kroppens kolesterolvärde.


Mättat fett

Mättat fett finns bland annat i animaliska livsmedel, vegetabiliska oljor, kokosfett, smör, ost, fet mjölk, fil, grädde, glass, fett kött och palmolja. I för stora mängder kan mättat fett bidra till att höja kolesterolvärdet och därmed ge upphov till hjärt- och kärlsjukdomar.

Av de olika fetterna är det alltid en sorts fett som dominerar. I exempelvis smör som innehåller samtliga tre fettsyror dominerar mättat fett till skillnad från olivolja och rapsolja som till största del består av enkelomättat fett.


Hur mycket fett ska man då äta, och av vilket?

Enligt Livsmedelsverket bör cirka 25-35 % av vårt dagliga energiintag komma från fett. Detta betyder att kvinnor i genomsnitt behöver få i sig cirka 70 g fett och män 90 g fett per dag.

Av det totala energiintaget per dag bör sedan cirka 10-15 % komma från enkelomättade fettsyror och 5-10 % från fleromättade fetter (av detta cirka 1 % från Omega-3). Högst 10 % av all energi vi får in under en dag bör komma från mättat fett och transfettsyror.


Kolestrol

Kolestrol hör också till fetterna och är den vanligaste sterolen (som nämts tidigare i texten). Kolestrol får vi bland annat i oss via animaliska livsmedel, men det mesta tillverkar ändå kroppen själv. Det som påverkar vårt kolesterolvärde är fettet som vi äter, där mättat fett höjer värdet medan omättat fett sänker det. Kroppen behöver kolesterol i produktionen av manligt och kvinnligt könshormon samt av vitamin D. Kolesterol är inte farligt så länge man inte får i sig ett överskott av det, detta kan på sikt nämligen leda till återförfettning i blodådrorna.


Omega-3 och Omega-6 (finns ofta tillsammans i livsmedel)

Om en fettsyra saknas kan kroppen många gånger tillverka den på egen hand med hjälp av kolhydrater och protein. Undantaget är dock de fleromättade fettsyrorna omega-3 och omega-6, som måste tillföras genom maten. Dessa två är livsnödvändiga, så kallade essentiella fettsyror. De är de viktigaste fleromättade fetterna och behövs för att bland annat hjärna och ögon ska fungera. Omega har även inverkan på blodtryck, immunförsvar, njurarnas funktion och blodets leveringsförmåga. Dessutom har senare års forskning visat att omega-3 kan motverka demens samt hjärt- och kärlsjukdomar.
Omega-3 finns bland annat i spenat, mangold, valnötter, rapsolja, ägg, alger samt fisk såsom lax, makrill, sill och sardiner. Omega-6 hittar man exempelvis i rapsolja, solrosolja och sesamfrön.


Transfetter

Transfetter bildas när man inom livsmedelsindustrin härdar fleromättat fett för att ge det fastare konsistens. Transfett ökar då, liksom det mättade fettet. Transfetter finns huvudsakligen i feta produkter, såsom bakverk, chips, pommes frites och godis och kan vara skadliga vid för stort intag.


Gott med fett

Fett gör att maten smakar godare eftersom många aromämnen är fettlösliga, vilket gör att fettet framhäver dessa smakämnen. Med andra ord är det inte så konstigt att många av oss är så förtjusta i choklad, avokado och grädde.


Kostråd

- Stek i flytande margarin eller olja, det innehåller mindre mängder mättat fett.
- Ät fisk- och skaldjur tre gånger i veckan, varav fet fisk en gång av dessa. Detta är extra viktigt för gravida kvinnor, då fostret behöver dessa ämnen för att utvecklas normalt.
- Ägg innehåller höga kolestrolvärden, men ett ägg per dag går utmärkt att äta enligt Livsmedelsverket.
- Ät varierat - då får du i dig de ämnen du behöver.


Källa:
Livsmedelsverket och boken Nyttiga fetter
http://recept.nu

0 kommentarer
Dina ord.



Nyklippt gräs.

2009-03-31, 14:12:45 / KATEGORI:
Precis hemkommen från 40 minuters promenad i det härliga varma vädret. Det luktar nyklippt gräs uppe på Villan och vaktmästarna är i full gång med att fixa till vår bakgård. Nu är det vår. Jag älskar det. Jag gick inom Ica för att handla dagens middag. Jag ska göra en jättegod middag till min fina älskling idag, det är han värd. Mest för att han är bäst i hela världen. Det blir helstekt fläskfilé med helstekt potatis och grönpepparsås. Mums.
0 kommentarer
Dina ord.



Veckoplanering.

2009-03-30, 12:38:15 / KATEGORI:
Är det någon som vet var man kan få tag i svart kakeldekor?

Just nu sitter jag ingrodd i en filt med en stor kopp vaniljtéa och lägger upp min veckoplanering. Är ledig idag och det är härligt. Tyvärr är vädret något av det gråaste jag sett men då passar det ju perfekt med en fixar dag. Alla skåpen ska rensas, torkas av och organiseras om. Garderoben ska det om-möbleras och vår klädkammare ska rensas och massa grejor ska ner i förrådet. Så min måndag kommer vara fullspäckad.

Imorgon blir det plugg hela dagen. Har en del matte uppgifter att fixa inför fredag. Träning blir det också, och god mat. Håller på att fundera ut vad som ska lagas imorgon? Någon idé?

Onsdag. Jobb 9-16.
Kommer en buss med 60 personer som ska äta. Lagom roligt.

Torsdag. Jobb 9-16.

På Fredag ska jag och Emil hem till Pappa & Tina som bjuder på födelsedagsfirande. Ska bli mysigt och jag kanske får ett par nya hockeyhandskar. Hi hi.

Kommer bli en great vecka.
YEAH.
0 kommentarer
Dina ord.



Seriespel.

2009-03-29, 21:02:06 / KATEGORI:

Det blir kanske seriespel för Rögles damlag nästa säsong, det skulle vara oerhört roligt. Jag kommer göra allt för att det ska bli så.

0 kommentarer
Dina ord.



Min marinad.

2009-03-29, 19:16:44 / KATEGORI: Matlagning

Matolja
Matlagningssoja
Salt
Peppar
Chilipulver
Grillkrydda
Honung

Rör om.
Klart. Superlätt och grymt god.

0 kommentarer
Dina ord.



Curlingfest.

2009-03-29, 18:52:32 / KATEGORI:

Värkande huvud och igenklistrade mascara ögon. En bakis söndag precis som den ska vara. Vi har precis kommit hem från pizzerian runt hörnet där det blev en Mexicana med bearnaisesås och en cola. Detta är tillåtet på bakisdagar. Och riktigt gott dessutom. Gårdagen var fullspäckad med högskoleprov och fix inför kvällens stora grej. Det var äntligen dags för Qurling och fest. Jag minns inte när jag skrattade så mycket sist.

Det började med samling på tågstationen innan vi sedan tog oss mot Helsingborg och Idrottens hus. Först fick vi en timmes onödigt information som sedan slutade med en halkig fotsula, en ohalkig fotsula och en såkallad kvast ute i kylskåpskallt klimat. Detta var en upplevelse utan dess like, grymt svårt och grymt roligt. Alla visade sig från sina bästa sidor och alla kameror innehåller väldigt viktig information som aldrig får raderas. Haha. Enastående moves från vissa håll och ganska mycket vurpor. Tur att det fanns hjälmar, i tre olika färger. Staffan, som även är vår helg-gäst, stod för kvällens snyggaste rörelser och kvällens snyggaste magplask. Magplasket slutade med ett riktigt bra slag, som blev Staffans bästa. Robban stod för kvällens snyggaste ryggplask, och det var tur att han bar hjälm. Där står på Robbans facebook idag att han har ont överallt, och det är förståeligt. Hi hi. Danne stod för kvällens fylla och svärfar var inte långt efter. Johanna och Daniel står för kvällens hångel, eller jag vet inte riktigt vad man kallar det när den ena partens huvud är i den andres mun? Kanske, tungkyss? Eller monster kyss. Emil var såklart snyggast på stället, som alltid.

Mitt lag kom trea. Vi fick pris. Jag tog ett som inte var lagat med tejp. Vädligt fint. God mat blev det också. Årets första grillning är avklarad och herregud vad gott det var. Är imponerad över att det blev så gott, och det kommer recept på min hemmagjorda marinad som måste testas. Ps. Handla inte bricketterna på Maxi just nu. Ds. Efter curlingen tog vi bussen till Ängelholm och alla var helnöjda med kvällens bravader. Härligt.

Idag har jag hunnit med hockeyavslutning och snart blir det mat med världens snyggaste bruttor.

0 kommentarer
Dina ord.



Tvättdax.

2009-03-27, 13:00:41 / KATEGORI:
Tvättdax och dammsugningsdax står på mitt förmiddags-schema idag. Mindre roligt men tråkiga grejor ska ju också göras. Vi har enormt mycket tvätt. Träningskläder till förbannelse. Suck.
0 kommentarer
Dina ord.



Håller på för fullt med min layout.

2009-03-26, 22:44:45 / KATEGORI:
Håller på för fullt med min layout och det går framåt. Vill ha det nya photoshop nu och en ny dator så att jag kan sätta igång med mitt redigerande. Har en grymt cool idé till min header sen. Och nu vet jag hur man får hela headern att smälta in i bakgrunden. Tufft.

Det snöar ute. Blöä.
Dagen har spenderats på Väla, IKEA, Familia och Citygross. Blev en del grejs, dock ej från IKEA. Lite oväntat men jag måste bryta min trend att alltid handla något när jag är där. Fast deras nya handdukar är jag grymt sugen på, de röda. Dom är fräcka.

Imorgon är det helg, och match. Mot Eket. Vi vinner, lätt. Sen ska det vilas inför lördagens högskoleprov och lördagkvällens Qurling-fest i Helsingborg. Ska bli så jädrans roligt.

Har kollat vad jag får tillbaka på skatten i sommar.
6800:-
Jag klagar verkligen inte. Wiho.
Godnatt.
0 kommentarer
Dina ord.



Ursäkta röran, jag bygger om.

2009-03-24, 16:26:35 / KATEGORI:
Nu har jag börjat med mitt nya blogg-projekt så jag ursäktar röran.
0 kommentarer
Dina ord.



Min vår låt.

2009-03-24, 16:06:10 / KATEGORI: Musiken i mitt liv
0 kommentarer
Dina ord.



Vår.

2009-03-24, 14:56:14 / KATEGORI:

Fönstret står på glänt och jag har släppt in våren. Jag älskar dessa soliga dagar, dom sprider glädje. Har precis kommit hem från en timmes promenad och handlande. Har gått nere vid ån och funderat. Mysigt. Sen gick jag upp till Coop och handlade lite mat till vårt tomma kylskåp.

Ikväll är det vår näst sista hockeyträning, jag blir tårögd varje gång jag tänker på det. Tråkigt som tusan. Men förhoppningsvis får vi en veckas sommarhokeyträning i sommar, det hade varit kul.

Ikväll gästar våra hjältar Södertälje och Axa sportcenter.
Grymt viktig match och det kommer bli en grymt rolig seger för Gath, hans skägg och alla hans lagkamrater. YEAH.

0 kommentarer
Dina ord.



Det här med listor.

2009-03-24, 13:00:04 / KATEGORI:

Vilken låt tycker du verkligen inte om?
"Snälla Snälla", den gör mig verkligen rädd. For real.

Tar du ofta tupplurar? Inte så myckte som jag gjorde förr.

Vem kramade du senast? Emil.

Om du skulle vara ett träd, vilket träd skulle du vara? Den sortens träd som
finns vid stranden. Dom ser lixom harmoniska ut.

Vad åt du till middag? Har inte hunnit käka ännu.

Men det blir något rejält eftersom det är träningsdag.

Vad köpte du senast? Ramlösa.

Vad lyssnar du på just nu? Ljudet till kylskåpet.

Vilket väder gillar du mest? En solig vårdag i April fullproppad
med vitsippor.

Vad finns på ditt soffbord? Emils laptop.

Favoritresmål? Jag vill gärna åka till Maldiverna, eller Mauritius.
Eller Aruba. Fast jag är ganska förtjust i Grekland också.

Nämn några saker du inte kan leva utan: Hårspray, Emil, IKEAshopping
och ishockey.

Vad skulle du vilja ha i dina händer just nu? Emils hand.

Vad skulle du vilja bli känd för? För att ha gjort något som gör skillnad.
Något man kan vara stolt över.

Vad skulle du vilja bli av med just nu? Ett par kilo.

Om du kunde resa varsomhelst i världen inom en timme, var skulle du resa?
Jag skulle ju inte banga för en solsemester.

Vem skulle du helst vilja fastna i en hiss med? Emil För han är en superhjälte
och räddar mig i alla läge.

0 kommentarer
Dina ord.



Kycklingfilé och bearnaisesås.

2009-03-21, 20:46:08 / KATEGORI:
Just nu serverar Emil mig kycklingfilé, klyftpotatis och bearnaisesås. Mums filibabba. Vi har hyrt Tropic Thunder som vi tänkt spendera kvällen med eftersom att den varar i hela två timmar.

Movies on Ice var superbra trots att ambulansen besökte Lindab Arena. En gammal tant trillade under pausen ner för ena trappan och slog sig ganska illa. Iallfall var Emilia superduktig tillsammans med alla andra tjejer. Oväntat mycket folk då två fulla läktare klappade i takt med musiken. Skit kul att se, speciellt för Rögles konståkning. Härligt.

Imorgon är det killarnas tur att visa AIK var skåpet ska stå. Och det kommer dom att göra. För min del blir det jobb 9-16 men jag hinner hem innan 16.30.

Filmdax.
1 kommentarer
Dina ord.



Världens bästa Mamma.

2009-03-21, 11:33:00 / KATEGORI:
Världens bästa mamma kom hit igår, med varsett påskägg till mig och Emil. Sen åkte vi ner och käka på kina resturangen vid Bio'n. Ingen höjdare direkt men det gick ner. Det blev friterade jumboräkor med sötsursås för min del, och mamma tog friterad fläskfilé med sötsursås. Därefter intog vi soffan med film och godis tills det var dags för mamma att hämta lillasyster på Bahnhof. Väldigt lungt med andra ord.

Just nu är här full rulle i vår lilla lägenhet, Emil lyssnar på dansband och gör några säkra moves till. Han är fin. Snart är det dags för mig att ta mig ut till ishallen för att se Movies on Ice.
0 kommentarer
Dina ord.



Jag längtar.

2009-03-20, 19:16:10 / KATEGORI:
Jag längtar till jag kan köpa ny dator.
Jag längtar till jag får Ps2.
Jag längtar till jag kan köpa kameran.

Med andra ord, jag längtar till löning och min födelsedag.
0 kommentarer
Dina ord.



Zoovillage.se

2009-03-20, 13:29:07 / KATEGORI:
Snart fyller jag år, därför har jag unnat mig detta ifrån zoovillage.se


0 kommentarer
Dina ord.



Movies on Ice..

2009-03-20, 11:41:43 / KATEGORI:
Imorgon 14:00 spelas Movies on Ice upp i Lindab Arena. Rögles konståkningstjejer samt skridskoskolan kommer bjuda på en hejdundrande show, med inslag ifrån Lilla Sjöjungfrun, Grease och Star Wars. Missa inte denna.

Ses i Lindab Arena imorgon 14:00.
0 kommentarer
Dina ord.



Det är inte konstigt att alla barn älskar honom..

2009-03-20, 11:29:31 / KATEGORI: Kärleken
Emil har precis kört till jobbet, idag består hans jobb av en spelning för Strövelstorps fritids. Han övade igår påväg hem från Helsingborg och det är verkligen inte konstigt att alla barn älskar honom.

Ikväll kommer Mamma hit, vi ska ut och käka. Lyxigt. Så det gäller för mig att vika tvätt idag så att hon slipper hoppa  över alla klädhögar.

Visst känns det som sommar när man vaknar av strålande solsken. Vädret skapar något slags lyckorus. Toppen.
0 kommentarer
Dina ord.



Spring Awakening..

2009-03-19, 23:03:32 / KATEGORI: Musiken i mitt liv
Kom precis hem från Helsingborg och jag måste säga att jag hittat ett dolt intresse som nu vuxit sig fram. Musikaler är en riktig höjdare och hela teatern blir lixom roligare med sång och musik. Härligt. Hitills har jag bara sett två musikaler och jag måste säga att High School Musical va hästlängder bättre än denna vi såg idag, trots att Spring Awakening var mycket bra och väldigt snuskig. Man fick se en killrumpa, en livslevande dessutom. Inte för att jag brukar vara så skygg för rumpor, men när det inte är Emils blir jag lite rädd. Haha. Det rockade inne på Helsingborgs stadsteater idag och musikalen är helt klart sevärd, man får sig en tankeställare.

Efter musikalen blev det makedonkan.
Och numera ska jag inte få ångest när jag äter skräpmat, ska förklara hur jag tänker en annan dag för nu är det film-tajm med baby. Godnatt.
0 kommentarer
Dina ord.



Jag väljer tryggheten..

2009-03-19, 16:30:04 / KATEGORI:
Nu ska jag snart gå till bussen, i min skinnjacka. Så varmt är det. Underbart. Fick ett sommarjobb idag om jag hade velat, på Rebbelberga hemvårsområde. En 70% tjänst över sommaren. Men jag tackade nej. Jag stannar hellre på Burger King / Resturangen över sommaren, förmodligen får jag upp till heltid där och jag kan stället. Jag väljer tryggheten heltenkelt.

Nu ska jag på rockmusikal.
Hejdå.
2 kommentarer
Dina ord.



Headern..

2009-03-19, 13:56:27 / KATEGORI:
Min nya header är bara en tillfällig-grej, tills jag bestämt mig för hur mitt nästa blogg-projekt ska se ut. För er som undrar så står där "En helt vanlig Jonna, i en värld full av hockey kärlek vänskap kreativitet och lyckorus".
0 kommentarer
Dina ord.



Vårvädret glänser..

2009-03-19, 13:28:03 / KATEGORI:

Vårvädret glänser och himlen är bländande blå. Vädret skapar just nu glädje och tiden går oerhört fort, det är lixom snart sommar. Den 30 Mars är det 10 veckor kvar tills jag är färdig med skolan, och då är sommaren här. Då kanske man till och med har hunnit med sitt första dopp i havet för detta året, man kanske har gått barfota, haft en del grillkvällar, suttit på en av stadens alla uteserveringar en hel kväll och man har kanske dessutom blivit stucken av en geting eller ett bi för första gången sommaren 2009. Jag har förmodligen tagit mitt första dopp, ätit mina första jordgubbar och gått barfota för första gången detta året den 5 Juni. Jag längtar tills den första sommardagen är här.

Sommaren kommer vara fullspäckad med jobb, cykelturer till Råbocka, fotografering, mys, vänskap, kärlek, lyckorus, sena utekvällar, brunbrända armar, semester och glädje. Sommaren 2009 är varmt välkommen.

Idag är jag ledig. Jag och min stora kärlek ska välkomna våren med en musikal på Helsingborgs stadsteater ikväll 19:00. Spring Awakeing. Vi har fått gratis biljetter av Emils jobb eftersom att han är kultursamordnare i Åstorp. Då har man förmåner så att säga. Så 17.10 tar jag bussen in till Helsingborg, vårfräsch och med strålande humör.

Måste även tillägga att jag hjälpte Martin i hans nya fina lägenhet igår. Den kommer bli superfin när han är färdig och jag måste säga att jag är grymt imponerad av honom. Fredde lärde mig skära tapetlängder så att dom passa, så nu kan jag allt om tapetsering.

FÖR TUSAN.
Jag har glömt skriva att Rögle piska Västerås med 6-1 igår, 4-0 efter första perioden. Härligt.

Fortsatt trevlig dag mina vänner. Glöm inte njuta över det ni har och lägg inte energi på sådant som inte går att göra något åt.

0 kommentarer
Dina ord.



Sommarlängtan..

2009-03-16, 19:58:13 / KATEGORI:
Sitter och tittar på bilder sedan Fröidhafestivalen och helt plötsligt började jag tok-längta till sommaren. Fy vad det ska bli mysig med sommar, om jag hade fått önska mig något till imorgon, hade jag önskat mig en sommardag. En sommardag som startade med en tidig morgon på stranden med matsäck och härligt sällskap. En lång kall dusch. Med ett avslut på telegrafens uteservering med mat och dryck. Åh vad jag längtar.
0 kommentarer
Dina ord.



Come on Rögle..

2009-03-16, 16:49:20 / KATEGORI:
Igår studsade pucken rätt för våra hjältar och dom tog hem segern med 4-2.
KANON! Nästa match är mot Västerås och då avgörs det vem som går upp på andra platsen i kvalserien.
0 kommentarer
Dina ord.



För jag var snabbast..

2009-03-15, 12:04:19 / KATEGORI:
Nyss hemkommen från en riktigt rolig hockeyträning. Mina ben var pigga och jag skulle kunna träna hela dagen, jag älskar ishockey. Jag vann pris (cola snöre) för att vara snabbast av alla på en slalombana med puck. Yeah. Nu ska jag klä mig för IKEA och Väla visit ,idag igen, måste fördriva tiden någonstans innan det är dags för jobb.

Fortsatt trevlig Söndag mina vänner.
0 kommentarer
Dina ord.



Lördagkväll..

2009-03-14, 23:53:41 / KATEGORI:
En Lördag som idag har varit helt underbar. Att vakna till solsken och fågelkvitter med världens snyggaste kille vid sin sida får en att njuta av livet extra mycket. Mös hela morgonen innan det var dags att skjutsa Emil till Helsingborg, därefter blev det en snabbvisit på IKEA som för övrigt är världens bästa affär och sen var det dags för jobb 16-stägning tillsammans med Pernilla. Det har varit en lugn kväll på Burger King och vi har i princip sjungt och skrattat oss igenom hela kvällen. Några nya sånger till nästa års Melodifestival har det blivit och jag tror vi hade gjort succe, iallfall kan vi inte vara mycket sämre än detta årets finalist. Herrejesus.

Nu är det dags att sova för min del. Ensam.
Min kille är och spelar tv-spel hela natten.

Imorgonbitti är det hockeyträning som gäller, klockan 16.00 spelar Rögle hemma mot Leksand och jag kommer hålla alla mina tummar för dom på jobbet. Kom igen Rögle, visa var skåpet ska stå och bänka Pavel Rosa.
0 kommentarer
Dina ord.



Två friska poäng..

2009-03-13, 22:31:17 / KATEGORI:
Man ska väl vara glad för två friska poäng mot Växjö och en stark målvaktsinsats. Men i det stora hela var det ett ganska omotiverat Rögle vi såg på tv ikväll. Ingen fart, ingen energi och framförallt inga vinnarskallar. Förutom Nihlstorp som gjorde två grymma straffräddningar och som räddade ett lamt Rögle. Tack.

Nu blir det en film med älskling. Tänker ta en rejäl sovmorgon imorgon så att jag är utvilad inför två kvällspass på jobbet.
0 kommentarer
Dina ord.



Heja Rögle..

2009-03-13, 16:55:19 / KATEGORI:
19.15 gästar Rögle det playoff segrande laget Växjö som nöp sistaplatsen i kvalserien, och dom gjorde det riktigt bra och riktigt oväntat. Men här kommer Rögle, och Växjö har inte en chans. Heja Rögle!
0 kommentarer
Dina ord.



Sköna hem..

2009-03-13, 16:37:59 / KATEGORI:
Nya numret av Sköna Hem har kommit.
Wiheyeah. Jag älskar den tidningen. Så nu ska jag bara ligga under täcket hela kvällen, kurera mig och läsa Sköna Hem. Om och om igen.
1 kommentarer
Dina ord.



Det borde hålla lillasyster ifrån Ekebo..

2009-03-13, 12:18:48 / KATEGORI:
Min kära mor ringde precis för att be om hjälp. Min 13 åriga lillasyster tjatar sönder mammas öron om att gå på Ekebo. Hon har varit där en gång innan. Och för mammas och min del, räcker det med en gång. För har man klarat sig undan Ekebo utan att ha fått stryk, varit äckelfull eller brottats ner av vakter ska man vara väldigt glad. Mamma behövde hjälp med att göra Ekebo skräckinjagat så lillasyster ska sluta tjata om det där stället. Hjälper inte mitt samtal är det jag som åker till Ekebo i joggingbyxor och tofflor för att gå efter lillasyster hela kvällen och berätta för alla att jag är hennes storasyster. Det borde hålla lillasyster ifrån Ekebo.

Hjälp mig att förklara hur hemskt snorunge discot på Ekebo är?
För min mammas skull så att hon överlever denna helgen.
1 kommentarer
Dina ord.



Fajitas och tjejkväll..

2009-03-13, 09:29:53 / KATEGORI:

18.30 bestämde vi oss för att mötas på Ica Supermarket för att köpa lite mat till vår tjejkväll. Vi bestämde oss för att laga Fajitas, och det blev det. Så 19.00 dundrade vi in hos Sofi med två fulla Ica kassar och tre goda humör, som snabbt smitta av sig till Sofi. Maten blev väldigt god och mätta blev vi. Efter maten blev det morötter och godis tillsammans med en läskig film som jag inte vågade titta på.

Idag är jag däremot inte på samma goda humör. Huvudet värker och jag fryser som tusan. Gash.

0 kommentarer
Dina ord.



I wish..

2009-03-12, 17:05:05 / KATEGORI:
Denna grejen kommer att tillhöra min egendom inom en snar framtid. Jag längtar.

0 kommentarer
Dina ord.



Dagen började med promenad..

2009-03-12, 16:45:58 / KATEGORI:
Dagen började med en och en halv timmes promenad med Anette. Det var hemskt kallt och blåsigt men det var väldans trevligt. Man glömmer hur härligt det är att vara ute och röra på sig, skulle man inte kunna glömma hur härligt det är att ligga under täcket och titta på film istället?

Jag har även hunnit tvätta all vår tvätt idag, försökte mig även på att tvätta en matta och det var tur att jag inte prova tvätta resten av mattorna också. Hrm. Nu har vi en matta mindre. Den blir till att köpa den där randiga mattan på IKEA som jag är så kär i. Den hade passat i vårt lilla kök.

Nu ska jag vila en stund innan det är dags för att hoppa in i duschen. Ikväll blir det myskväll med tjejerna och det är efterlängtat.
0 kommentarer
Dina ord.



Trasig antennslad..

2009-03-11, 18:52:43 / KATEGORI:

Eftersom vi inte uppdaterat vår trasiga antennsladd fungerar tv'n fortfarande inte och Sis tycker nog inte att filmen vi såg på var speciellt bra för hon sover som en stock.

Emil har kört och tränat efter att jag serverat honom makaroner och weinerkorv (för min del blev det rester från gårdagen) och snart ska vi bege oss mot ishallen. Idag har det varit en behaglig dag på jobbet med väldigt lite gäster, så det blev till att städa desto mer. Jag hann även med att rita en teckning till Pernilla för att jag råkat sno hennes jobbebyxor, som jag för övrigt fick behålla.

Imorgon ska jag och Anette ut och gå för vi är båda lediga. Det blir en lång runda så jag hoppas att det är fint väder.

Nu är det dags för hockeyträning.
JIHOO!

1 kommentarer
Dina ord.



Underbar Tisdagkväll..

2009-03-10, 19:43:46 / KATEGORI:
Middagen har precis serverats och det blev kycklingfilé i grillmarinad, potatisgratäng och melonsallad. Mums. Emil har kört på badmintonträning så nu är jag ensam hemma i två timmar. Jag hade tänkt se det na avsnittet av Andra Avenyn sen gå och lägga mig. Ska upp klockan 7 imorgonbitti och jobba. Härligt. 

Min eftermiddag har varit super rolig. Först hämtade jag Elin på fritids, sen gick vi och plocka snödroppar som var väldigt fina och våriga. Vi klättrade i två olika träd och hoppade studsmatta och lekte någon slags boll-lek samtidigt. Foton tog vi också, en väldans massa. Jag har några bra bilder som skulle kunna passa på Elins 18 års dag om tio år. Ha ha.

Fortsatt trevlig kväll..
0 kommentarer
Dina ord.



Tänk till..

2009-03-10, 15:06:38 / KATEGORI:
0 kommentarer
Dina ord.



Emils bilder..

2009-03-10, 13:38:27 / KATEGORI:
Emil har hittat något coolt bildprogram.
Såhär fräcka bilder kan man göra där.

  
0 kommentarer
Dina ord.



Tog en liten sovmorgon..

2009-03-10, 13:34:23 / KATEGORI:

Idag tog jag en liten sovmorgon till 9.30 och var grymt sugen på Coco Pops som Emil köpt hem. Det blev fuskis frukost men det är man värd ibland. Hi hi. Sen gick jag ner till Biblioteket för att plugga lite. Orkade inte mer än två timmar så det fick räcka, men jag fick gjort massvis och är ganska stolt över mig själv.

Nu ska jag gå och inhandla något gott som vi ska ha till middag ikväll när jag kommer hem.

0 kommentarer
Dina ord.



Snart dags att somna..

2009-03-09, 23:41:54 / KATEGORI:
Nyss hemkommen från en lugn kväll på jobb och nu är det snart dags att somna i världens finaste famn. Men först tänkte jag berätta att intervjun gick bra idag och att jag får besked om drygt två veckor.

Imorgon ska jag gå upp i tid för att pysa ner till biblioteket för att plugga och låna lite böcker. Hade tänkt hinna med en liten promenad också innan det är dags att vara barnvakt till världens sötaste och snällaste tjejer. Mina och Emils barn ska uppfostras lika väl som dessa två charmtroll, för då kommer alla vilja passa dom. Hi hi..

Godnatt.
0 kommentarer
Dina ord.



Vanilj-tea och knäckemackor med ost..

2009-03-09, 10:15:47 / KATEGORI:

Det tog en kvart för mig att komma upp ur sängen idag. Mina ben värker, min mage värker och mina armar värker. Det var som sagt inte så lätt att ta sig upp. Nu hade min far sagt att man ska ha träningsverk, annars hade det inte varit lönt att träna. Han är vis den mannen.

Emil sover fortfarande och snart ska jag väcka honom. Vi ska nämligen ut och kolla på bilar innan han börjar jobba idag. Så om det är någon som vill köpa en volvo 440 med trasigt topplock så säg till. Ha ha.

Nu ska jag förbereda mig för arbetsintervjun och äta frukost.
Vanilj tea och knäckemackor med ost. Mums.

0 kommentarer
Dina ord.



Fotboll är inte bra för kroppen..

2009-03-08, 22:15:59 / KATEGORI:

AJ vad jag har ont i hela kroppen. Jag säger som Robin sa igår, "Fotboll är inte bra för kroppen!". Kommer inte kunna gå imorgon, men det gör ingenting för det var roligt. Iallfall första halvlek när det inte regna så mycket. Matchen slutade 1-3 och vi gick tyvärr av planen utan poäng, men vi gjorde en bra match för att vara ett helt nytt lag som aldrig spelat tillsammans.

Jag längtar efter solen. Men att ligga inne en Söndag i mysbyxor, raggsockor och tjocktröja och höra regnet slå mot fönsterbäcket är något av det mysigaste som finns.

Idag har vi spelat Bingolotto utan att vinna en enda krona eller ny lott. Däremot var vi väldigt nära att vinna 10 000. Fast vi gjorde inte det, tyvärr. Hi hi.

Imorgon ska jag på anställningsintervju.
Wish me luck.

1 kommentarer
Dina ord.



Pigg som en nötkärna..

2009-03-08, 00:30:45 / KATEGORI:

Snart ska jag ta min livsstil som tydligen gör mig dum i huvudet och min livserfarenhet som jag inte har, och gå till sängs. Och jag ska sluta mobbas också. För det tycks jag vara väldigt bra på. Det är de jag är mest känd för, min mobbning mot andra människor.

Sen vill jag bara tillägga att min medverkan i skridskoskolan imorse var väldigt rolig. Vi lekte tagen och åkte slalom, det var hemskt roligt. Hann kika lite på konståkningstjejernas träning inför den stora showen dom ska ha snart. Kommer bli skitfräckt.

Hann med att hämta Sis i Stidsvig innan det var dags för världens snyggaste killar att spela match. Jag utsåg Robin till snyggaste kille på planen, men det är bäst att det förblir hemligt. Salamis vann med 1-0 och E såg ut som en slagskämpe från andra världskriget efter matchen. Det där med glidtacklingar på grus är tydligen ett måste. Trots att det gör ont och att benen blir totalförstörda.

Tres-käk har vi också hunnit med. Mums. Och nu sitter jag här, pigg som en nötkärna. Ska upp 07.30 imorgon och träna hockey, sen ska det spelas fotbollsmatch mot Fjälkinge som är en by utanför Kristianstad, det lärde jag mig idag.

Denna helgen ser i stort sett ut som alla andra helger. Så jag tycker inte att min livsstil gör mig dum i huvudet precis? Men vad vet jag.. Det är tur att andra har sån koll på ens liv att man själv slipper anstränga sig.

1 kommentarer
Dina ord.



Städtime..

2009-03-06, 12:30:49 / KATEGORI:
Städtime.
Mama Mia rullar även idag, på högsta volym.
Det blir ju lixom lite roligare om man sjunger med. Dessutom blir man på bra humör av att sjunga. YEAH.
0 kommentarer
Dina ord.



Bokrea..

2009-03-05, 21:04:18 / KATEGORI:
Jag fick fatt i en bok på Maxi idag. 69kr. Värt att läsa.

0 kommentarer
Dina ord.



Nu står där en jättestor skål..

2009-03-05, 20:39:05 / KATEGORI:
Nu står där en jättestor skål med frukt på köksbänken. Mums. En stor melon, bananer, apelsiner, äpplen och jordgubbar (fast dom står i kylen). Massvis med nötter blev det också, och mör choklad. Det är ju helg imorgon.

Fredagen ser ut att bli lugn. Blir nog lite buffé och en öl på Saloon när E kommer hem från jobbet. Saloon har tydligen erbjudande från Måndag till Fredag. Vid köp av en öl (29:-) får man buffé på köpet. Perfekt en fredageftermiddag.

På lördagmorgon ska jag hjälpa till på Rögles skridskoskola som har avslutning. Det blir lite lekar och sen ska det delas ut diplom. Ska bli roligt. Därefter har E match, mot Stidsvig ute på grusen vid ishallen. Salamis kommer vinna och det är ju inte så konstigt för dom har ju världens snyggaste kille i sitt lag. Lördagkväll är det födelsedagsfest hos Anette och Tobbe, sen utgång. Wiee.

Söndagmorgon är det hockeyträning, sen ska det spelas första DM matchen för min del. Mot Fjälkinge, var nu det laget kommer ifrån?

Ser fram emot helgen.
Nu är det bara en timme kvar tills E kommer hem från jobbet. Jag ska pussa på honom tills han somnar. Hi hi..
3 kommentarer
Dina ord.



Det kan bero på..

2009-03-05, 15:03:14 / KATEGORI:
Jag har glömt berätta att jag fick väldans mycket beröm när vi spela match mot Skånelaget. Det var inte Ellinor som stod i vårt bås eftersom hon hade hand om Skånelaget den matchen. Nej det var Malmös lagledare, som för övrigt startade Malmös damlag och har en massa erfarenhet i bagaget. Iallfall hade han sagt att han var grymt imponerad av mig. Tufft. Det kan bero på mitt tuffa nya axelskydd.

0 kommentarer
Dina ord.



Ps3:an går varm..

2009-03-05, 14:45:30 / KATEGORI:
Eftersom att jag råkat ta i sönder antennsladden så fungerar numera inte vår tv. Ps3:an har gått varm i tre dagar nu och snart har varenda film vi har hållt oss sällskap. Det känns så ensamt med en knäpptyst lägenhet. Just nu rullar Mamma Mia filmen med högtalarna på högsta volym. Jag hade tänkt städa undan lite och det går bara till hög musik.

Snart ska jag gå en promenad i det molniga vädret. Blir en sväng bort till Coop för att handla lite frukt, nötter, mörk choklad och andra nyttigheter. Diskmedel behövs också, mest för att E inte tänker diska förrän vi har nytt diskmedel. Hi hi.
0 kommentarer
Dina ord.



Något som gör ont..

2009-03-03, 19:38:59 / KATEGORI:

Något som gör ont är att se sin lillasyster sårad. Men något som gör ännu ondare är att jag inte har någon som helst makt att kunna göra något åt det mer än att finnas där för henne och försöka visa att det finns bra människor i denna världen. Nog med att det gör ont att bli sårad, men följderna av ett brustet hjärta är nog värre. För hur ska hon kunna lita på en människa igen? Det kommer hon göra, men det tar tid och hon kommer vara väldigt skeptisk emot hela sin omgivning. Och det är förståeligt.

Undra vad människor tänker när dom beter sig illa mot andra. Tänker dom överhuvudtaget på följderna? Hur länge ett svek faktiskt följer med, genom hela livet. Det finns alltid där och man blir aldrig av med det.

Ingen människa är perfekt, och alla gör någongång en människa illa. Omedvetet eller medvetet, det spelar ingen roll för båda delar sårar precis lika mycket och bidrar till lika mycket smärta.

Jag hittade en gammal posei bok för någon vecka sedan som jag fick när jag var kanske 10 år. En rosa jättefin bok med blommor och volanger. Hela min släkt hade skrivit i den efter kalaset och det ordspråk som tilltalade mig mest var "Att fela är mänskligt, att förlåta är gudomligt".

Och nog är det gudomligt att förlåta. För det ska till enorm kraft och ett enormt mod för att våga utsätta sig själv för att bli sårad igen. Man kan inte mer än försöka lita på en människa, därefter är det upp till personen ifråga att förtjäna ditt förtroende.

2 kommentarer
Dina ord.



Dagar som idag..

2009-03-03, 14:56:12 / KATEGORI:

Nu är alla val ifyllda och färdiga, nu väntar jag bara på mitt personbevis som förhoppningsvis skickas till rätt adress. Jag är så glad. Det här är verkligen guld. Precis vad jag behöver. För det är mig själv jag ska tänka på, ingenannan.

Om en timme slutar Emil jobba och då ska vi äta tacos. Mums. Sen ska det tränas fotboll i det fina vädret. Dagar som idag är helt underbara.

0 kommentarer
Dina ord.



Jag älskar Ängelholm..

2009-03-03, 10:28:44 / KATEGORI:
Ännu en ny dag, och solen skiner. Det är underbart. Idag ska jag ner till min studievägledare igen för att fylla i papper och dylikt, sen är det klart. Ska inom Åhlens också en sväng för att se om dom har lite scrapbooking-grejer till min "jag-är-bra-bok" och till boken jag gjort om mig och E.

Man kanske skulle handlat lite färska bär också när man endå är nere i stan. Jag älskar Ängelholm.
1 kommentarer
Dina ord.



Mot kvalserien..

2009-03-02, 20:52:47 / KATEGORI:
Nu är det klart. Det blir Gunnar Persson som leder Rögle i kvalserien och jag hoppas att det blir till det bättre. Mot kvalserien!
1 kommentarer
Dina ord.



Ny tränarduo till Rögle..

2009-03-02, 15:21:30 / KATEGORI:

"Röglespelarna fick ledigt i två dagar efter lördagens match mot HV 71 och när de samlas igen på tisdag förmiddag lär klubbens nye tränare leda isträningen. " (Ur hd.se)

Experterna talar för Gunnar Persson och Pelle Svensson. Det tycker jag hade varit ett klockrent par. Nya tränare kanske kan skapa lite ny energi till laget inför kvalserien. Vi får hoppas på ett positivt besked ifrån Rooths hockeyblogg imorgonförmiddag då den nya tränarduon ska presenteras på den första träningen inför kvalserien.

Heja Rögle!

0 kommentarer
Dina ord.



Kom precis hem från biblioteket..

2009-03-02, 14:50:27 / KATEGORI:
Kom precis hem från biblioteket där jag har pratat med min studievägledare. Det ser ljust ut med mina nya planer som jag haft ett tag nu. Jag hade sparat in pengar, studerat och kunnat jobba samtidigt. Det hade varit guld i min tillvaro just nu.

E jobbar kväll så jag tänkte passa på att tvätta idag så att han slipper. Tvättkorgen är överfull så det behövs verkligen.

Idag bestod min frukost av naturell youghurt med nötter, banan och björnbär. Det var gott som tusan och jag är nöjd över min nytto-kick. Till Lunch gjorde jag hemmagjord potatissallad med fetaost och rödlök, till det blev det parmaskinka, äpple, körsbärstomater och grönt-tea.

Nu ska jag skriva jobbansökningar och hitta en brevlåda så att jag får iväg dom. Sen ska det solas innan det är dags för att tvätta.
0 kommentarer
Dina ord.



Patetiska människor..

2009-03-02, 12:36:34 / KATEGORI:
Det finns omänskliga människor i denna världen, som varken förstår hur dom beter sig mot folk eller vad folk tycker om dom. Och varför lägga ner energi på människor som livnär sig på att göra andra människor illa, och som tydligen tycker det är roligt. Varför ska man lägga ner energi på människor som man aldrig varit nära vän med? Varför ska man lägga ner energi på människor som man aldrig kunnat anförtro sig åt för att man vet att det man säger är ute lika snabbt..

Varför ska man lägga ner energi på människor som tycker det är roligt att klanka ner på andra människors klädstil, hårfärg, skor, näsor, personligheter eller andra tecken som utmärker en speciell människa. Det betyder bara att dessa människor inte trivs med sig själva och deras egna näsor, klädstilar eller personligheter.

Varför lägga ner energi på människor som bara får en att må dåligt? Som gör att man inte kan vara den man är, i rädsla för att man inte duger. För att klädstilen är fel, hårfärgen är ful, näsan är för stor eller att man väger för mycket..

Nej fy fan för dessa människor.
Vänskap betyder att man älskar sina vänner för precis dom de är. Inte för vilken klädstil man har. Man respekterar varandra och man finns där för varandra. I vått och torrt. Vänskap betyder också ärlighet. Att man ska vara ärlig och inte gå bakom ryggen på andra människor. Att man inte snackar massa bull. För vad är det för vänskap? Ingen. Nej precis.

MAN BEHANDLAR ANDRA SÅ SOM MAN SJÄLV VILL BLI BEHANDLAD.

Människor som dessa finns överallt, tyvärr. Alla människor råkar ut för dessa och det gäller att vara försiktig med vilka man anförtror sig åt. För det värsta som finns är ett brustet hjärta med en kombination av knivvhugg i ryggen.

Jag finns för dig, lillasyster.
I vått och torrt. Dygnet runt. Måndag till Söndag.
Stå på dig och välj dina vänner med omsorg.
För det värsta som finns är ett brustet hjärta.
Jag älskar dig
4 kommentarer
Dina ord.



Snart dags för Talang 2009..

2009-03-01, 21:13:01 / KATEGORI:


En sommarbild från Fröidafestivalen 08.
Jag ser fram emot sommaren 09..
0 kommentarer
Dina ord.



Utan alkohol och annat onyttigt..

2009-03-01, 21:10:05 / KATEGORI:
Fullspäckad helg utan alkohol och annat onyttigt. Har haft en väldigt nyttig helg med massvis med träning. Vi förlora skånematchen i Lördags men vi spelade riktigt bra och höll uppe tempot hela matchen. Jag fick silverstjärnan trots att jag bommade två frilängen, men jag skyller på min nya fina coola klubba.

Idag skulle Skälderviken gästat Munka-grusen men dom dök aldrig upp så matchen förvandlades helt plötsligt till en träning med publik. Att en sport kan vara så rolig och givande för hela ens självförtroende och välmående. Jag längtar redan till nästa träning.

Min statistik var ovanligt hög idag by the way. Märkligt.
0 kommentarer
Dina ord.